Wanneer je een mooi Morakniv kindermes koopt wil je het lang blijven gebruiken. Dan is onderhoud erg belangrijk. De Morakniv Rookie schoonmaken is dan de eerste stap, de volgende is het wetten, smeren en het opbergen.

 


SCHOONMAKEN VAN HET MES

Voor het schoonmaken van het kindermes kun je simpelweg een oud t-shirt of een oude krant pakken. Wanneer je het eerste vuil eraf hebt kun je daarna met een paar druppels messenolie -olijfolie volstaat ook- het lemmet schoonvegen om echt al het vuil eraf te krijgen.

LET OP: Denk bij het schoonmaken van het lemmet om je vingers.

 


WETTEN VAN HET MES

De woorden ‘wetten’ en ‘wetsteen’ zijn afgeleid van het engelse ‘to whet’ resp. ‘whetstone

Wetten is bedoeld om de snede verder aan te scherpen. Dat gebeurt door het mes over een wetsteen te wrijven. Wetten word veel gebruikt om een bot of (licht) beschadigd mes opnieuw scherpte te geven.

…AAN DE SLAG

1. Maak het gele oppervlak van de Ardennes Coticule wetsteen nat met water, de steen moet niet ondergedompeld worden.

2. Plaats de wetsteen op een stevige ondergrond. Zelf gebruik ik altijd een natte vaatdoek en druk deze stevig op het aanrecht. Hierdoor ontstaat er een vacuüm en blijft de slijpsteen beter op z’n plaats liggen. Leg de steen met de gele kant naar boven.

3. Zet nu de snede van het mes in de juiste hoek op de steen. Bij de Morakniv Rookie kindermessen zie je deze heel duidelijk.

Zodra je de juiste hoek hebt beweeg je het mes over de steen. Doe dit een aantal keren en draai dan het mes om, om de andere kant te slijpen. Door deze bewegingen komen er granaten vrij uit het Coticule-oppervlak. Des te meer granaten vrijkomen des te meer melkwitte slijppasta je zult zien ontstaan.

Het is belangrijk om het mes vanaf de hiel tot aan de afgeronde punt te slijpen. Als laatste beweging draai je het mes nog één keer om en trek je het licht over de steen, om zo de laatste braam te verwijderen.

Na verloop van tijd zal je wetsteen niet meer helemaal vlak zijn. Dit kan je als volgt herstellen: Leg een stukje schuurpapier op een vlakke ondergrond. Doe er wat water op en slijp de steen vlak. Gebruik een schuurpapier met korrel +/- 80 tot 100.

 


OLIE EN OPBERGEN

Wanneer je klaar bent met het wetten wrijf je met een doek je mes weer schoon. Het is belangrijk om je mes na het wetten weer te smeren zodat hij weer een beschermlaag krijgt. Deze Morakniv messen roesten vrijwel niet, maar voorkomen is beter dan genezen zeggen we dan maar. Een paar druppels olijfolie volstaat al om je mes een paar maanden te beschermen. Bewaar het mes op een droge plek en het liefst uit zijn schede.

Een mes goed onderhouden is erg belangrijk, een scherp mes is namelijk veiliger dan een bot mes. Als je je Morakniv Rookie kindermes goed onderhoudt zal je er heel veel jaren plezier van hebben.