Speciaal voor jouw familiedag, vergaderbreak of andere gelegenheid verzorgen wij natuurtochten en wildexcursies in vier prachtige natuurgebieden in Midden- en Zuid Gelderland. 

Wij zijn altijd op zoek naar mooie ontmoetingen met het wild, maar genieten ook erg van een mierenhoop en prachtige paddenstoelen. Als geen ander kennen wij daarom ook de mooiste plekjes. Zo nemen wij je mee in de wereld van flora en fauna, van dopheide en biggenkruid tot wilde zwijnen en mierenleeuwen.

 


 

WAAR ZIJN WIJ ACTIEF? WE STELLEN DE GEBIEDEN GRAAG EVEN AAN JULLIE VOOR…

— Terlet | Arnhem

Vanaf Terlet wandelen we over de Terletseheide, langs het wildecoduct en komen we over de vroegere landbouwgronden van de enclave Groenendaal waar we ongetwijfeld de Schotse Hooglanders tegen zullen komen. Het gebied kenmerkt zich door de paden die bestaan uit grof zand en grind. Dit materiaal werd hier in de voorlaatste IJstijd – zo’n 150.000 jaar geleden – afgezet. In die periode lag er een enorme ijskap over Nederland, in een schuine lijn Haarlem – Utrecht – Nijmegen. De ijstong schoof vanuit Scandinavië als een soort bulldozer zand en gesteente voor zich uit. Hierdoor werden stuwwallen gevormd in Midden-Nederland.

Terlet is ook bij uitstek een plek waar je de historie van geheime Duitse stellingen uit de Tweede Wereldoorlog kunt terugvinden. In het
landschap zijn de herinneringen nog voelbaar. Er zijn betonresten van radiopeilstations en onuitwisbare sporen uit deze periode. Een wandeling met vele gezichten!

In het hele gebied zijn de sporen van edelhert, damhert, ree en wild zwijn te zien en wie weet niet alleen de sporen.

 

— Groesbeekse Bos | Nijmegen

Achter Nijmegen laat de Nederlandse natuur haar vele gezichten zien. Tussen Nijmegen en de Duitse grens, ligt het heuvelachtige Rijk van Nijmegen waar het Groesbeekse Bos onderdeel van uit maakt. Er ligt een verscheidenheid aan landschappen met prachtige uitzichtpunten. Een streek die geknipt is voor excursies door oude natuur én cultuur. Karakteristiek voor deze route is het 175 jaar oude beukenbos. De route wisselt af met gemengd jonger bos. Ook het oude stroomdal gevormd in de ijstijd is wonderschoon deel van dit gebied.

De oude beukenlanen en rododendrons in het Groesbeekse Bos herinneren aan de landgoederen van weleer. Door de hoogteverschillen is het soms even pittig klimmen.

 

— Millingerwaard | Nijmegen

De Millingerwaard is een natuurgebied vlakbij Nijmegen en maakt deel uit van het Nationaal Landschap Gelderse Poort.

Het gebied ligt ten westen van Millingen in de Ooijpolder aan de Waal en is ongeveer 800 hectare groot. De Millingerwaard wordt beheerd
door het Wereld Natuur Fonds en Staatsbosbeheer. Het is de bedoeling dat de natuur in dit gebied zoveel mogelijk haar eigen kant op gaat. Voor 80 hectare bestaat het gebied een bosreservaat met schietwilgen en het overige deel bestaat het uit moeras, weilanden, bos en oppervlaktewater.

In de Gelderse Poort lopen ongeveer 160 Konikpaarden en 120 Galloways. In de Millingerwaard laten de bevers hun aanwezigheid ook duidelijk zien. Langs de Waal vindt zandverstuiving plaats en zijn rivierduinen.

 

 

— Planken Wambuis | Ede

Planken Wambuis is groots en weids en omvat heel verschillende soorten landschappen. Een groot deel van het gebied bestaat uit bos. Hier hoor je het getik van de spechten. De knoestige eikenbomen geven de bossen een mysterieuze aanblik.

Op het stuifzand van het Mosselse Zand zijn er extreme temperatuurverschillen. In de winter voel je de koude wind met striemende regen, in de zomer geniet je van de droogte en warmte van de zon.

Veel lieflijker zijn de uitgestrekte graasweides en akkers. In de zomer vol met gele bloeiers waar je tientallen veldleeuweriken ziet – uitbundig zingen boven in de lucht. Hier kom je bijna zeker een van de grazers tegen: Spaanse Sayaguesa runderen, wilde New Forest pony’s of Veluwse heideschapen. Zij helpen om de variatie in het landschap te houden en vergroten hier het leefgebied van zeldzame plant- en diersoorten. En is op zijn allermooist als de heide paars bloeit aan het einde van de zomer.

 


LEUK VOOR KINDEREN

Onze natuurexcursies zijn geschikt voor groot en klein. Komen er kinderen mee? Laat het ons weten in het contactformulier, dan nemen we wat extra materialen mee voor leuke opdrachten en spelletjes tijdens de wandeling.

 


TARIEF

Voor een excursie betaalt u op doordeweekse dagen € 70,00 per uur (minimum van anderhalf uur) en op zaterdag en zondag € 80,00 per uur (minimum van twee uur).

Wilt u met ons op pad dan hanteren we een groepsgrootte van maximaal 20 personen. Mocht uw groep groter zijn dan zal er een tweede of zelfs derde gids ingehuurd worden. Dit doen we natuurlijk even in overleg.

Een privé wildexcursie met twee personen is mogelijk. U betaald dan € 65,00 per uur (minimum van anderhalf uur)

 


 

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Trek stevige schoenen aan en neem je verrekijker mee.
  • Starttijden wisselen gedurende het seizoen. In overleg kiezen we het beste tijdstip.
  • Niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, vanwege de onverharde bospaden.
  • Honden in overleg toegestaan.