Door bosjes kruipen, in bomen klimmen, met zakmessen werken en op onderzoek uitgaan. Pedagogen en andere professoren zijn het er over eens: avontuurlijk of risicovol spelen is goed voor kinderen! Immers, door al dat klimmen, rollen, springen, hangen en glijden, leren kinderen grenzen aftasten en risico’s juist inschatten. Ze vergroten hun motorische en sociale vaardigheden, hun zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Geweldig toch?

Tegelijkertijd willen ouders natuurlijk het liefst dat hun kroost niets overkomt. Zo mogen veel kinderen nog steeds niet in bomen klimmen, of buiten hun zicht op straat spelen. Werk jij met kinderen? Dan komt jou dit vast bekend voor.

Training ‘Kinderen en zakmessen’

Ongeveer 95 procent van de kinderen waarmee ik werk, geef ik hun eerste “zakmes ervaring”. Vaak is dat voor de ouders nog spannender dan voor de kinderen zelf. Des te belangrijker is het om kinderen zo goed mogelijk uit te rusten met vaardigheden en hen bewust te maken van de risico’s.

Want hoe hou je zo’n ding eigenlijk vast? Wat zijn de verschillende manieren om te snijden? Welk deel van een mes is scherp? Hoe slijp je een mes? Wat maakt een mes kindvriendelijk? En waarom is een scherp mes veiliger dan een botte?

Met deze training geef ik jou als begeleider de handvatten om kinderen veilig met zakmessen te laten werken. Zo brengen we de stoere activiteiten weer terug in de kinderopvang en bso!

 


 

Data: In overleg

Duur: 3 uur [incompany-training]

Kosten: € 495 exclusief reiskosten trainer en btw

Groepsgrootte: Maximaal 10 deelnemers

 


DOELGROEP

Deze training is bedoeld voor professionals die werken bij kinderopvangorganisaties, buitenschoolse opvang (bso),  tussenschoolse opvang (tso) en recreatiesector. Bijvoorbeeld:

  • pedagogisch medewerkers
  • Leekrachten
  • gastouders
  • animatiemedewerkers campings en/of hotels

DOEL

Het doel is de kennis over het werken met messen te vergroten en de deelnemers handvatten en tools aan te reiken om zelfstandig activiteiten te kunnen organiseren die passen bij de praktijk.


INHOUD

De training is opgebouwd uit drie leergebieden:

  1. Het zakmes [hoe is het gemaakt, wat kan je er mee]
  2. Hoe gebruik je een zakmes? [veiligheid, verschillende manieren van snijden]
  3. Onderhoud [hoe slijp je een zakmes]